Irma

Skärgårdsidyllens Irma

Född 20200114
E:Kromipaws Helter Skelter
U:Fondador Vilma Villetvalla

Ögonlyst Ua,CK

Beathalandet Brilliant Amy

E.DK UCH SE UCH BHP Dreamwishes Peter

U.Skärgårdsidyllens Irma

OM RASEN

Kromfohrländer är en aktiv och sportig sällskapshund. Rasen är glad och lättsam med mycket studs och hopp, men även med en av-och-på-knapp. Kromfohrländer gillar använda huvudet och göra saker med sin(a) ägare, men den måste inte ha dagliga arbetsuppgifter för att må bra. Rasen är signalkänslig och lättlärd och kan träna nästan vad som helst, bortsett från jakt och IPO och dylikt. De används i agility, lydnad, rallylydnad, fly ball, viltspår, sök, K9 Nose Work etc från mysnivå till toppidrottsnivå (silvermedaljör i agility VM 2014 var en kromfohrländer).

Inte alla tränar någon hundsport med sin kromfohrländer och den har det bra ändå om man lever ett relativt aktivt liv och hunden får vara med. Om man gillar långpromenader har man en super tur-kompis i en kromfohrländer. Den har inget problem att följa med om man t.ex rider, cyklar, åker längdskidor eller är på fjällvandringar.

De flesta kromfohrländer är reserverade i olika grad mot främmande människor och djur. De springer sällan bort till främmande bara för att hälsa, även om det kan hända. I regel tar det lite tid (från sekunder till minuter) medan människan blir bedömd och personen som går igenom nålsögat får en trofast vän i en kromfohrländer. Hos enstaka individer kan den rastypiska reservationen slå över i stark osäkerhet och även rädsla för främmande. Det är viktigt att vara en trygg och tydlig ledare, och spendera tid och energi att socialisera sin unga kromfohrländer i olika miljöer. Låt den uppleva olika situationer och träffa olika människor samt harmoniska, trygga hundar med tydligt hundspråk.

Kromisarna är bundna till sina ägare. Vid kromisträffar där alla går lösa, är det gärna full fart och mycket bus. Men det är inte heller ovanligt att hundarna väljer att gå en halv meter från sina respektive ägare. Några individer kan ha svårt för att bli lämnade hos andra än familjen, medan andra tolererar väl att lämnas hos hundvakt för kortare eller längre period. Kromisen kan vara vaktiga och varslar gärna. Hur mycket och hur intensivt varierar och kan reduceras eller förstärkas med träning som gör att en kromfohrländer kan leva lika gott i lägenhet i stan som på en gård på landet.

Man skiljer på två olika typer av hårlag inom rasen:  Strävhårig och Släthårig.
Kromfohrländern ska ha har täta täckhår med underull, men en del hundar har glesare päls. Så länge en kromis är i rörelse fryser den inte utom när det är mycket vått och fuktigt ute, då kan den behöva ett täcke. Rapporter från Norrlands-kromisarna visar dock att de klarar den nordsvenska vintern rätt så bra ändå, även utan kläder. Strukturen på den sträva pälsen är aldrig så kraftigt sträv som på t.ex. en terrier. Den släthåriga pälsen är däremot alltid mjuk. Kromfohrländerns päls är smutsavstötande. Pälsen kammas och borstas ren regelbundet och  behöver bara tvättas när den är mycket smutsig.

Strävhårig kromfohrländers hårbeklädnad kan variera från alldeles kort till ganska lång. Pälsen i ansiktet och på käkarna skall vara längre. Hårbeklädnaden är tät och sträv, underullen är kort och mjuk. Håret på ryggen samt på fram- och bakbenen är strävare än på sidorna. Strävhårig kromfohrländer är inte en typisk trimras, men att putsa bort gammal död päls förbättrar oftast  kvalitén och är inte till nackdel.

Släthårig kromfohrländer finns med lång eller kort päls. Hos denna ska pälsen vara längre på öron, strupe och bröst. Håret lyfter därmed fram bröst och halsparti. På öronen finns oftast mer behåring vid öronfäste och ner runt öronens kanter, och hårtypen ska överensstämma med håret på kroppen. Att borsta pälsen då och då och ett bad emellanåt gör att pälsen inte tovar och har lättare att stå emot smuts.