BEATHALANDET
Skötselanvisningar & råd

Nu har ni äntligen fått hem er efterlängtade lilla krabat och vi vill gärna förmedla en del av våra erfarenheter till er om hur ni sköter om valpen och hur ni kan börja träna den i er vardag. Vid minsta oklarhet eller om det är något ni funderar över, är det bara att ringa,sms.a,mejla oss.
Vi uppskattar även om ni bara hör av er ändå och berätta hur det går.                                                                                                                             Vi bryr oss om hur det går för er. 


Friskvård och ledarskapets början
Det är självklart att hunden ska må bra och därför är friskvård viktigt. 
Genom att dagligen känna igenom valpens kropp lär ni den att bli hanterad och att det är ni som bestämmer. Gör ni det dessutom i form av en daglig mysstund, där det bara är ni och valpen, kommer er relation att bli jättefin. 
Gör så här. 
Sätt er på golvet med raka ben och placera valpen lugnt och försiktigt på rygg mellan era ben. (kan med fördel praktiseras hela hundens liv).
Starta med att kontrollera ögonen och nosen. Nosen ska vara lite lätt fuktig och det ska inte rinna ur näsborrarna. Är ögonen klara med vita ögonvitor?
Lukta i öronen så ni lär er hur ett friskt öra luktar. Torka lite lätt i öronens insida med en mjuk duk eller bomull. Det är bara för att vänja valpen vid hanteringen. Peta inte i örat och använd ej tops. Om valpen skulle ruska mycket på öronen eller om det kommer en brun gegga när ni torkar örat så kan det vara tecken på någon irritation längre in. Är ni osäkra kontakta en veterinär. 
Lyft på läpparna och kontrollera munhålan och tänderna. Vid ungefär 16 veckors ålder börjar valpen att ömsa sina tänder. Ni kommer säkert att längta efter den tiden när de små sylvassa mjölktänderna byts ut mot de permanenta. Under den här perioden svullnar tandköttet upp och det kan blöda lite lätt när en tand lossnat. Om valpen sväljer de gamla så är det inget att oroa sig för. De kommer ut den naturliga vägen. 
Nu är det dags att fortsätta smeka valpen över resten av kroppen och känna igenom den ordentligt. Du upptäcker nu förmodligen ganska snabbt om någon fästing satt sig någonstans eller något litet sår. Stryk längs sidorna och över ryggen. Känn ordentligt runt bringan och på halspartiet. Glöm inte armhålorna och buken.
Om valpen rör sig obehindrat finns oftast ingen anledning att kontrollera ben eller tassar, men gör det i alla fall. Det är ju er lilla mysstund det handlar om. Känner ni längs benen, uppifrån och ner, så märker ni om det blivit någon förändring i någon led eller muskelparti eller om någon del ömmar vid beröring. Fortsätt att kontrollera trampdynor och huden mellan tårna. Har ni varit ute i vägsalt eller i lös sand, så kan ni skölja tassarna i lite ljummet vatten. Glöm dock inte bort att torka ordentligt även mellan tårna då det finns en liten risk för eksem eller svamp.
Sist blir det dags för det som många fasar för, kloklippning. Gör ingen affär av det utan fortsätt lugnt och stilla med er mysstund och undersök varje klo för sig. Klorna är av naturliga skäl känsliga hos en hund och därför är det förtroende ni med ovanstående byggt upp så viktigt. Knäpp lite lätt på klorna, håll i en tå i taget utan att klippa. Låt så småningom valpen undersöka klotången, lägg den mot en klo utan att klippa. Härigenom kommer valpen inte att uppleva det hela som konstigt när ni ska använda den på riktigt. Så småningom är det dags att klippa, bara en kort mm det räcker. Första gångerna räcker det även med bara en klo. Skulle någon gång pulpan kommas åt och det börjar blöda, gör ingen affär av det, fortsätt bara lugnt med er mysstund.

Olyckshändelser
Se till att ha en burk långa sparris hemma. Det är bra om hunden ätit något vasst då sparrisen kapslar in det vassa.
Vid förgiftning kontakta alltid giftcentralen för information hur ni ska gå till väga.
Vid diaréer är ris och kokt torsk bra.Man kan även ge dem lite potatismos det kan binda samman allt i tarmen. Det finns även vätskeersättning att köpa på apoteket. Tänk på att en liten valp torkar ut fort. Diarsanyl , Canicur och prokolin är bra pasta om hunden har diaree och man säkert vill veta att de får i sig alla näringsämnen som de behöver. Ibland måste man låta valpen vara utan mat en heldag så magen får vila helt.

Motion, lek och aktivering
Valpen och unghunden behöver ingen motion i ordets betydelse. Den kommer att få mer än väl av den varan i er dagliga relation och på era promenader. Däremellan kommer den att sova mycket. Däremot är det utvecklande för den att den får röra på sig i skiftande miljöer. Klättring, balansering, springa runt och leka och att brottas, är nyttigt i rimliga mängder och former. Ta den dock inte med ut på långpromenader, på er egen joggingtur eller cykeln. En tur ut i skogen där den får lyfta på benen över stenar och ris är perfekt. Sätt er på en sten och låt valpen själv få utforska området med vattenpussar, grenar och inte minst alla dofter. Redan här börjar ni med enkla inkallningsövningar.
I början blir era promenader mest en koppelträning. Var dock uppmärksam på om valpen skulle visa tecken på trötthet. Gå inte längre än det du är säker på att den klarar av.
Att träffa jämngamla hundar för lek är bara nyttigt. Tänk dock på att själv ingripa när ni tycker det är dags att vila. Det är inte alltid att valpen själv upplever att det är nog. Var mycket försiktig med lek med större hundar. Är dom jämngamla och olika stora och lika vilda bägge två är det lätt hänt att det uppstår skador.
Visst kan det vara frestande att kasta olika saker till valpen, som den får springa och jaga. Var försiktig med detta. Dels kan det vara stressframkallande men framförallt så innebär rivstarter och tvära inbromsningar en risk för slitage på leder och ligament. Det finns massor av andra aktiveringsövningar som dessutom stärker din roll gentemot valpen.
Att låta hunden sakta gå upp och ner i en trappa är inte skadligt. Var dock försiktig så den inte halkar. Det är snarare så att ni härigenom lär den något bra, som annars senare kan bli ett problem för er. I början bör ni dock bära den och låta den klara de sista trappstegen själv. Då växer självkänslan. Undvik dock att låta hunden hoppa in och ur bilen. Sett ur valpens perspektiv så är det högt och den kan lätt stuka sig.
Att använda huvudet är minst lika viktigt för valpen som att använda kroppen. Det finns massvis av roliga aktiveringsövningar som ni kan utöva tillsammans inomhus och som bidrar till en bra relation mellan er och valpen. Varför inte dra en köttbulle eller annat längs golvet och sen gömma den någonstans. Lär den små tricks som kravlöst leks in.

Mat
Vi rekommenderar följande  foder Cannispro.
Valpen som du hämtar idag äter Cannispro valpfoder som är speciellt framtaget för rasen schäfer. Det fungerar såklart bra på även andra hundraser.
Cannispro hundfoder finns idag 5 olika utföranden som skall följa din hunds utveckling beroende på om du skall köra lagom eller fullt ut med träning och tävling. Första 12 månaderna är väldigt viktiga i valpens utveckling och det är viktigt att man använder sig av ett fullgott foder som ger den rätt näring och rätt förutsättningar för en bra tillväxt.
Schäferhunden är en storvuxen ras som har många tillväxtzoner och leder som måste få bästa förutsättningarna att utvecklas rätt och då är det mycket viktigt med ett foder som har de allra bästa komponenterna för detta.
Vi har nu följt utvecklingen avseende ledstatistik när det gäller våra uppfödda hundar och kan konstatera att de valpar som utfodrats med Cannispros foder sortiment har haft bättre ledstatistik än de som valt något annat foder. Vid en felaktig balans exempelvis mellan kalcium och fosfor så kan det leda till att hundarnas ben växer ojämnt och det kan skapa stora bekymmer, så som lösa benbitar bl som kan behöva opereras för att hunden skall få ett bra liv.


Arvets inverkan på dessa egenskaper är relativt stor, arvbarheten ligger i de flesta studier på 30–40 % 


Snabb viktökning och tillväxt genom överdrivet näringsintag kan orsaka en
skillnad i utveckling av stödjande mjukvävnader som leder till Hd. Enligt en studie har ett begränsat födointag en välgörande effekt på utvecklingen av
höftlederna hos växande och unga hundar. En för hastig tillväxt, genetiskt betingad och möjliggjord genom en alltför riklig fodertillförsel, innebär alltid en ökad risk för skelett- och
ledrubbningar som osteochondros, artros och höftledsdysplasi
DE första månaderna i valpens liv är viktiga.Du behöver vara rädd om den för skelettet är mjukt.Mellan 3,5 månad tom ca 7 månader så bör du vara väldigt försiktig med kast med bollar,pinnar,hopp,lek med andra hundar etc.Vid ca 7 månader så är skelettet starkare och kan därmed stå emot en ”smäll”bättre utan att det orsakar en skada på hundens leder.Så var försiktiga under denna tidsperiod om ni vill öka förutsättningarna för att få en hund utan ledproblem.
Om hundarna  krånglar med maten tänk på följande.
Eftersom din valp är så liten och ny hos er är det lämpligast att avvakta och inte byta foder. Matlusten kan ofta bli sämre ett tag när de inte har konkurrens av syskonen. Även magen kan bli lite risig den första tiden pga den stress som det innebär att byta livsmiljö. 
Tänk på att hos er är det en annan bakterieflora än hos uppfödaren.
Vad som är viktigt att tänka på vid leveransen är att valpen kommer till ett nytt hem ny miljö utan sina syskon och den konkurrens som har varit vid maten att man skall ha tålamod om den inte äter som den skall. Detta är mycket vanligt då man ibland får truga eller blanda i något som får igång dem att äta. Finns ingen anledning att byta till något annat foder för då kan man få hålla på att byta hela tiden.
Foderbyte är alltid stressande för kroppen, och ofta äter de bara bättre så länge som nyhetens behag finns. Sedan är det dax att byta igen……. Vänta istället några månader med foderbyte. Ge valpen fasta rutiner vid maten, och se till att det är matro då. Rasta gärna innan maten så att du inte måste ut på stört så snart maten är uppäten. Ett par minuter mys efter maten istället brukar öka hundens matro. Själv bör du sätta dig ner och läsa en tidning eller dyligt. Har valpen fortfarande svårt att hålla sig till ätandet kan du servera den i komposthage eller bur.
Prova att mata hunden ur handen, byt matskål,lägg fodret på en tallrik eller skifta mellan vått och torrt.Du kan blanda i något annat färskfoder men då lite bara för att ändra lite på smakligheten.
Valpen ska hållas torr och stram. Den får absolut inte ha en massa extra valphull. Det kan vara mycket skadligt för lederna på sikt.
Valpen bör äta 3 mål per dag, fram till 3 månaders ålder då man kan gå ner till 2 mål per dag
 Fodret ska serveras ordentligt uppblött eller torrt men då måste man ha en skål med rikligt med vatten.


Idag köper du en säck valpfoder där bitarna är i rätt storlek för en liten valp. Nästa steg är vårat juniorfoder som du kan köra till 12-15 mån för att sedan gå över till vuxenfodret Adult Sport, Performance eller Active Salmon.
Valpen kan äta uppblött eller torrt foder men då skall det finnas färskt vatten vid sidan av.
Valpens totala mängd är olika men ca 6-8 dl om dagen 2-3 ggr.


Strax innan maten är slut så hör ni av Er till oss så skickar Vi 2 säckar junior 14kg fraktfritt hem till dörren och vill ni ha ett abonnemang vilket innebär att vi har kollen när maten skall skickas så får ni 10% rabatt vid varje leverans.
Detta med abonnemang är väldigt uppskattat eftersom man aldrig behöver oroa sig över att man glömt att köpa och istället köper något sämre foder som gör att valpen antingen får problem med sin mage, hud eller sina leder.
Prata alltid med oss uppfödare om ni får problem med utfodringen av er valp.

Rumsrenhet
Normalt blir valpar rumsrena mellan 3 och 6 månader OM dom konsekvent tränas på detta. Var påpasslig inomhus, speciellt då den sovit, ätit eller lekt. Då blir det ofta bråttom. Försök att vara uppmärksam på små signaler, lyft den med ena handen under baken och bär ut den direkt. Vänta ut valpen utomhus tills den gjort ifrån sig. En liten valp kan inte hålla sig alls. Den kissar och bajsar många gånger per dygn. Eftersom valpen gärna söker sig till mjuka ställen när den ska göra ifrån sig, så bör ni plocka bort mattorna. Du kan med fördel även placera tidningar på ett visst ställe. När du hör att den är uppe och trampar, då är det bråttom. Natten kan givetvis vara ett litet problem, försök därför undvika att ge den mat efter 8 på kvällen. Du får ABSOLUT INTE bestraffa valpen om en olycka sker. Då gör du den bara otrygg och stressad.
Ett litet tips är att ställa dina skor på ett sådant sätt att du snabbt kan få på dig dom.
Ge inte upp, det kommer lösa sig ganska naturligt. Beröm gärna lite lugnt när den är klar.


Badning
Alla hundar har ett naturligt fettlager i såväl pälsen som huden för att hindra att smuts tränger in. Dessutom isolerar det mot både kyla och värme. Därför bör ni inte bada hunden mer än några gånger per år. Använd ett milt schampo och följ anvisningarna på flaskan.
Jojobaschampo är toppen att använda inför en utställning. Det framhäver hundens färger. . Emellanåt kan ni med fördel använda Tee-tree oil schampo. Det är ett bra schampo som även tar bort viss ohyra. Skulle hunden få löss eller annan ohyra finns Demorecan schampo att köpa receptfritt.

Miljö  & social träning
En valp måste få möjligheter att sakta växa in i och anpassa sig för det många gånger bullriga samhället vi lever i. Det är så lätt att tycka att om man kanske bor på landet så är det idealiskt, inget kan dock vara mer fel för den sociala träningen. De första dagarna efter hemkomsten ska ni dock inte göra någonting. Det ska bara vara lugnt och tryggt och där valpen får tillfälle att bo in sig i sin nya miljö.
Ta sen med valpen till olika platser för att du ska få tillfälle att upptäcka om den reagerar negativt på något. Om någon oro eller rädsla visar sig, visa inte på något sätt att du bryr dig, gå bara lugnt därifrån med valpen. Så småningom uppsöker du sen platsen igen. Försöker du locka fram valpen till något som den upplever som farligt kan öka rädslan. Ignorera det bara och gå därifrån. Det är naturligt att bli rädd men ni behöver inte förstärka den.
När valpen hunnit bli runt halvåret har den med er hjälp hunnit skaffa sig en bra grund att stå på. Det är ert ansvar att säkerställa att valpen enbart får goda erfarenheter av andra människor och hundar. Det är ni som bestämmer vem eller vilka valpen ska få träffa.
Alla valpar behöver emellanåt umgås med andra hundar för att kunna öva upp sitt eget hundspråk. Det innebär dock inte att den behöver hälsa och leka med alla den träffar på. Det är ni som avgör detta, inte valpen.

Vaccinationer och avmaskning
Vaccination mot valpsjuka görs vid 3 månaders ålder samt vid ett års ålder, därefter vartannat år. Parvo vid 8 veckor samt 12 veckor(helst dött vaccin) sedan en gång per år.Avmaskning av hunden sker vid behov.Ofta kan man se på en valp eller vuxen hund om den har mask,ex rinniga ögaon,bukiga,äter dåligt,äter mycket.


Diverse
Vitlök är bra mot det mesta, framförallt mot infektioner. Till viss del motverkar det även fästingar.
Finriven morot, med lite matolja oblandat, förbättrar hundens färger. Givetvis kan ni även ge morötterna hela. I det sistnämnda fallet blir det mer av sysselsättning och välbefinnandet av att få gnaga.
Det är viktigt att då och då borsta tänderna. Ge gärna hunden lite tandkräm på kvällen. Var vaksam på tandsten och inflammationer i tandköttet. Det finns fluorben att köpa.
Skaffa en riktig karda till pälsen.

Armbågs- och höftledsröntgen kan göras från 12 månader och uppåt. Hanar kan med fördel avvakta till ca 18 månader då de hunnit växa färdigt i lederna. Tikar bör ej röntgas under löpperioden eller i anslutning till denna. Röntgenbilderna skickas därefter till SKK för officiell avläsning. Klassificering A och B betyder inga ledfel.
Ett C innebär oftast inga problem för hunden men hunden blir spärrad för avel.
Vi önskar att ni innan röntgentillfället tar en kontakt med oss och diskuterar hundens kondition och muskler.Hunden skall vara i bästa fysiska kondition vid röntgen för att undvika ”slappa leder”.
Vi hjälper gärna till med val av röntgenklinik då vi vet av erfarenhet att vissa kliniker är duktigare och mer noggranna än andra.
Ta gärna bilder på röntgen bilderna och skicka till Peter så kan kika på bilderna och säga vad han tror det blir för resultat.
Har vi möjlighet och ni röntgar i våra trakter så kan vi även vara med vid röntgentillfället.
Hundar i dagens samhälle rör ofta på sig för lite .De som aktiverar sina hundar inom olika bruksgrenar har oftast sundare hundar än de som inte gör det, fast inte alltid såklart för det finns gott om folk som har sina hundar i god kondis men tyvärr blir ”välfärdssjukdomar” allt vanligare på våra hundar.

Därför vill vi uppmuntra våra valpköpare till ett aktivt liv med era hundar och glöm inte bort att schäferhunden i örsta hand är en brukshund och i andra hand en sällskapshund.
Tänk på att det är direkt skadligt för hundens skelett och leder att halka omkring på hala golv inomhus,streta i kopplet,avsaknad av naturlig motion och ett felaktigt foder.Har ni alltid hundarna boende inne skall de de röra på sig ordentligt ute och vila inne för att undvika detta.Det kan påverka lederna och skelettets utveckling mycket negativt.
Vi upplever att hundar som får problem med sina framben i yngre ålder får en underställd benställning i alla fyra benen oftare än de som är friska i frambenen under uppväxten. Tassarna vrids ofta utåt och bringan blir kort och inte utvecklad ordentligt.
Hundarna skall ej heller överbelastas med dragträning eller annat innan hunden är 1 år gammal.
Var rädd om er hund.

Mh beskrivning
Vi vill att hundarna skall Mh beskrivas mellan 12-18 månader helst.
Vi ordnar oftast Mh beskrivning hi våra trakter men det går väldigt bra att göra det själv om det blir för långt att åka.Men det skall bli gjort.Viktigt för både oss som uppfödare för att få ett mätredskap i vår avel samt för er att veta vilken hund ni har att hantera och vad ni bör tänka på i arbetet med hunden.


Vill ni gå med i Svenska schäferhundklubben, läs mer om detta på deras hemsida.

Avslutningsvis
Med ovanstående vill vi bara tipsa om en del som kan vara bra att tänka på. 
Ni har en lång resa tillsammans framför er, där ni ska träna valpen på att vara ensam, bekanta den med dammsugaren, hundmöten, avslappning, inkallning med mycket mera.

Vi önskar er all lycka till i framtiden och glöm inte bort att berätta för oss hur det går.


Peter och Lottie