Om oss

Om Kenneln

Vår målsättning med avelsarbetet är att: Ta fram friska och arbetsglada individer med starka drifter som gör att hundarna skall fungera i olika former av bruksarbete. Hundarna skall också vara förenade med en god exteriör, vilket också underlättar för dem i ett aktivt bruksarbete.


Vi mentaltestar samtliga våra kullar och utvärderar vårat avelsmaterial noggrant. Vi erbjuder ett aktivt uppfödarstöd och kontinuerliga valpträffar samt även träningshjälp. Brukspremier utlovas. Vi är medlemmar i AFS-Uppfödarsektionen, testledare,figuranter och Peter är auktoriserad träningsfigurant i c-arbete. Kenneln har tilldelats SBK:s korningsdiplom.Vi har ett högt antal korade individer.Kennel har också flera utställningschampions,brukschampions samt lydnadschampions,även en viltspårschampion. I mars 2015 fick vi ta emot Svenska Schäferhundsklubbens Uppfödarpris för förtjänstfull uppfödning,Guldnålen! Vad stolt man blir för en sådan fin utmärkelse för kennel.

Vi arbetar för att i största möjliga mån använda ett avelsmaterial som både är bruksutbildat samt håller en hög nivå exteriört enligt vår rasstandard för schäfer. Många av våra hundar är även avelskorade som är en typ av kvalitetsäkring för hunden.Schäferhunden är en travare så vi vill gärna se luftiga härliga rörelser. Såklart skall hundarna vara hd och ed fria och mentalbeskrivna.
Tre år i rad har kennelns hundar tilldelats titeln Sveriges allround Schäfer 2010,2011 och 2012. 2014 så tilldelades även en hunds titeln årets universalsegrare.Han deltog även på VM i Italien 2015 i juni för Universalsegrare med en hedrande 9:e plats.
Om ni är intresserade av en hund från oss så är ni välkomna att höra av er!
Ett besök på kenneln för att träffa oss och våra hundar går alltid bra! Vid de senaste besöksprotokollen från SKK.s kennelkonsulenter fick vi följande omdöme 060118, Trevliga och tillgängliga hundar.Stora rastgårdar.Mycket aktiva inom bruks. God kontakt med valpköparna.Godkända för hänvisning 110622. Peter och Charlotte är mycket väl insatta i vad som gäller,aktiva inom schäferhundsklubben.Tävlar internationellt. Tar avel mm på högsta allvar.Peter arbetar som ombud på Agria djurförsäkringar.Mycket aktiva med sina hundar.Allt är i minutiös ordning.Detta är vad man vill se överallt.
Tillstånd till att bedriva kennel från Habo kommun-Miljö och hälsoskyddsmyndigheten -sammanträdesprotokoll 1998-10-19. "Ni ställer krav på oss och vi ställer krav på er"Lottie Edman

Jag har haft olika hundar i hela mitt liv.Under min uppväxt hade jag en chow chow. När barnen var små så hade vi en pyreneerhund. Djurintresset för både hundar och hästar har alltid funnits där .Under många år var hästar mitt största intresse då jag red och skötte om duktiga tävlingshästar framförallt i hoppning.
Men under många år så tillbringade jag det mesta av min tid i olika baskethallar.3 år på basketgymnasiet och därefter ett par års elitseriespel. Satsningen i elitserien är något som jag har med mig i tänkandet i kring vår kennel verksamheten,satsning i bruksarbetet och utbildningen kring hundarna och i utställningsringen.
Jag har själv utbildat ett 15 tal hundar genom åren.På 1990 -talet så tävlade jag framförallt lydnad i klasserna 1-elit och appellklass-elitspår med certpoäng. Jag tävlade också i de lägre klasserna i den svenska skyddarbetet men var med och tränade i en grupp där flera tävlade på SM nivå så det var en lärorik tid för mig.
På 2000 talet så introducerades i den svenska schäfervärlden det tyska bruksarbetet IPO,BSL,IPO-FH mm.Det var helt nytt för mig men intresset väcktes och sakta men säkert så introducerades både jag och Peter i detta arbete med hundarna.Då hade vi också startat vår uppfödning med vårt kennelnamn Beathalandet 1995.Under de senaste tio åren så har jag utbildat ett flertal hundar både i BHP, IPO,FH och tävlat såväl i Sverige som i Tyskland och jag har även hjälpt ett flertal av våra valpköpare att komma ut på tävlingsbanan.2017 deltog jag med min tik IPo3 Fh1 Qbaz Diamond på IPO SM i Skillingaryd.Jag har varit aktiv i olika klubbar genom åren.De senaste tio åren så har jag lagt min största tid och intresse för Jönköpings Brukshundsklubb där jag satt med i rasutvecklingssektorn många år och Schäferhundsklubben Habo som jag var med och startade upp år 2003.
Jag är utbildad testledare/figurant för mentalbeskrivning och arbetar aktivt med detta sedan 15 år tillbaka vilket gör att jag känner att jag har en god inblick och kunskap kring hundars mentalitet och också ett stort intresse.Sitter numera med i Svenska Schäferhundsklubbens tidningsredaktion. Till vardags så arbetar jag sedan i början av 2000-talet som 1.e socialsekreterare på socialjouren i Jönköping.

Peter Edman


Hundintresset har alltid funnits där ända sedan jag var liten. Under min uppväxt så hade vi bla en liten pudel men det var först efter det att jag träffade Lottie som intresset utvecklades vidare. Det var året 1982,det ni. Vår första schäfer skaffade vi oss från kennel Hemios och sedan rullade intresset på för just schäfer. Spitzes Beatha var en av våra första tävlingstikar, därav lade hon hon också grunden till vårt namn nämligen Kennel Beathalandet som vi startade med vår första egna kull 1995.
Mitt intresse för avelsarbete är stort.Att förbättra schäferrasen utifrån olika synvinklar såväl exteriör,mentalitet,leder och sundhet. Att schäferrasen är en underbar ras och utvecklingsbar inom många områden det vet vi ju alla som håller på med schäfer. I utställningssammanhag har jag visat tusentals hundar genom åren och skaffat mig en bred erfarenhet om vad som krävs för att nå fina reultat där. Har framfört ett antal av våra egna hundar på olika segrarutställningar i de obligatoriska modproven. För ca 10 år sedan utbildade jag mig till träningsfigurant inom skyddsarbete på Backamo hundtjänst. Sedan dess så har jag ägnat den mesta tiden att utbilda och hjälpa våra valpköpare att komma ut på tävling samt även i den ortsgrupp som jag är aktiv i, SK Habo. Ett 60 tal olika hundar i olika grenar allt ifrån Ipo,Schh1,Bsl,det svenska bruksarbetet inkluderat det svenska skyddsarbetet,samt spår. Ett antal hundar har tagit sig igenom de obligatoriska avelskorningarna som vi har inom schäferrasen vilka innehåller både en exterörel och en del bestående av modprov.
Mitt eget tävlande har fått stå åt sidan de sista åren men man vet aldrig när den rätta valpen väl dyker upp.Jag är utbildad figurnat inom Mh och Mt samt även testledare.Har varit aktiv även i Jönköpings brukshundsklubb i många år.En del erfarenhet kring olika hundar och mentalitet tycker jag att jag samlat på mig genom åren.Jag grottar gärna ner mig i statistik i olika former gällande detta ämne för att försöka utröna den ena eller det andra som intresserar mig. Tävlat har jag gjort också.Har tävlat elit lydnad,elit spår med certpoäng,ett flertal hundar samt även det svenska skyddsarbetet och Ipo.
Jag har suttit med i styrelsen i Svenska schäferhundsklubben och ahr därigenom också fått jobba inifrån med frågor som rör schäferrasens framtid.Mycket av min tid tillbringar jag även i Tyskland då jag ofta åker dit och parar olika tikar.De tyska segrarutställningarna är bara ett måste för mig för att sporra målen för framtiden. "Det handlar om schäferhundar"Extra stolt är jag såklart då att vår kennel tre år i rad har tilldelat Agrias/Svenska schäferhundsklubbens stipendie "Sveriges allround schäfer 2010.2011 och 2012".
Till vardags arbetar jag sedan många år tillbaka som försäkringskonsult ,har tidigare arbetat på Agria men sedan 2015-06 arbetar jag istället på Svedea hundförsäkringar vilket gör att jag är extra insatt i dessa frågor såklart.2015 förverkligade jag en av mina drömmar att ta fram ett ett foder specialanpassat för schäfer.2017 var det i rullning och sedan i oktober 2017 har vi också en lagerbutik inne i Habo.Fodret heter Cannispro.

Millan Edman


Jag är uppväxt med schäfrar och det är hela mitt liv.När jag var 10 år så tävlade jag med Beathalandet Macho i Tyskland Schh1.Sedan har det rullat på.Året därefter tävlade jag Schh2 med honom på samma ortsgrupp och vann hela tävlingen där.Två år i rad tilldelades min bumbibjörn Macho Årets allround schäfer 2011 och 2012.Han blev även Svensk schäfervinnare och Svensk utställningschampion.Med honom har jag gjort det mesta,tävlat agilty,spår,skydd,utställning och han kan nästan ett helt freestyleprogram och massor av trix ,som jag lärt honom med hjälp av klicker framförallt.
Jag har utbildat helt själv min tik Beathalandet Beauty i Ipo1.Vi tävlade i år i Tyskland på Og Gutersloh. Jag älskar allt med hundar men har just nu fastnat för draghundsporten.2014 året vann jag ungdoms SM i Barmark löpning med Macho,2015 tog jag ett brons med en av mina greyster Lycka,2016 blev det ett silver med greystern Balder och 2017 blev det silver på Sm med Lycka. Jag har startat i ett antal tävlingar .Jag tränar framförallt med min nya hane Joker och Macho som börjar bli till åren.Använder också mammas tik Dimma en del.Tränar både canicross,kickbike,släde och cykel. Nu är vi på år 2017 och jag prioriterar mina draghundar Lycka,Balder och Rambo i draghundsporten.De är framavlade för att kunna springa optimalt och snabbt.Korsning mellan Greyhound,Vorsteh och pointer.Jag har en schäfertik från Danmark"Sonja" som jag har för avsikt att utbilda vidare inom IPo.I somras skaffade jag och mamma också en svart tik från Kennel Gråmanns,Jess.
Älskar också att gå på utställning.Har visat upp många hundar i ringen redan nu både på SSM och Tyska segrarutställningen och i mindre sammanhang.Det är roligt och man lär sig alltid något nytt.Det var lite om mig!

Mitt tre spann med schäfrar på IPO VM invigning i Malmö 2014